{Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu ialah orang-orang yang beriman kepada Allah dan RasulNya dan mereka tidak ragu (dalam keimanan itu) dan mereka berjihad dengan harta benda mereka serta diri mereka pada jalan Allah. Merekalah orang-orang yang benar (dalam menghayati keimanan/aqidah)} (al-Hujurat : 15)

Tuesday, September 21, 2010

PERUTUSAN AIDILFITRI PRESIDEN PAS


Di pagi Raya bersalaman dan memeluk sambil meminta maaf zahir dan batin selepas mendengar KUTBAH EIDULFITRI YANG DI SAMPAIKAN OLEH DAto' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang..ORANG KUAT PERANTAU MOHAMAD SUHAIMI EMBONG

PERUTUSAN AIDILFITRI PRESIDEN PAS

Rayakan Syawal, jangan tentang usaha Nabi s.a.w

Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar.
Lailaha Illallah Wallahu Akbar.
Allahuakbar Walillahil Hamd.
Assalamualaikum . Warahmatullahi wabarakatuh.

SAYA bagi pihak PAS mengucapkan kepada seluruh muslimin dan muslimat, selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri, hari raya kurnia Allah SWT bersempena dengan kita menunaikan ibadat puasa di bulan Ramadan.

Menjadi kelaziman selepas menunaikan ibadat-ibadat yang besar, Allah Taala, mengurniakan hari yang besar. Bagi sembahyang lima waktu dikurniakan hari Jumaat, bagi puasa Ramadan dikurniakan Hari Raya Aidilfitri dan bagi ibadat Haji dikurniakan Hari Raya Korban (Aidiladha).

Hari Raya Aidlifitri mempunyai keistimewaan yang tersendiri. Setelah umat Islam dididik, ditarbiyyah dengan mengerjakan ibadat puasa di bulan Ramadan, supaya menjadi orang-orang yang bertakwa kepada Allah SWT.

Adalah juga menjadi suatu hikmah yang besar apabila Allah SWT memilih di bulan Ramadan ini berlakunya peristiwa al-Quran Karim diturunkan dan peristiwa peperangan Badar. Peristiwa pembukaan Makkah, diikuti dengan bulan Rejab, bulan Syawal dengan peristiwa Ahzab.

Ini menunjukkan bahawa kemuncak kepada taqwa yang ditarbiyahkan adalah melalui puasa Ramadan. Orang-orang yang beriman hendaklah menerima al-Quran Karim, satu-satunya petunjuk yang benar kerana ia (al-Quran) daripada Allah SWT.

Setelah Allah SWT menyatakan tujuan ibadat puasa itu, supaya kamu (manusia) bertakwa kepada Allah SWT.

Allah SWT juga menegaskan, "Kitab (al-Quran) ini tidak syak lagi memberi Petunjuk kepada orang-orang yang bertakwa".


Dan hanya orang-orang yang bertakwa yang menjadikan al-Quran Karim sebagai Petunjuk. Marilah kita mempelajari dari pada menafsirkan al-Quran Karim secara praktikal atau amali yang dilakukan oleh Rasulullah s.a.w.

Apabila beramal dengan al-Quran bukan sahaja mengaku menjadi seorang Islam yang mengucap dua kalimah syahadah. Tetapi, disertakan dengan keimanan yang sungguh-sungguh dan dalam masa yang sama menegakkan al-Quran itu menjadi petunjuk dalam seluruh cara hidup individu, keluarga dan masyarakat.

Apabila Rasulullah s.a.w berusaha untuk mendirikan sebuah negara atau amalan politik. Ini menunjukkan bahawa seluruh al-Quran Karim tidak boleh dilaksanakan melainkan dengan adannya amalan (kuasa) politik yang menjadi syarat, kerana hukum-hukum yang ada dalam al-Quran Karim mensyaratkan adanya negara yang didirikan.

Negara yang dilandaskan al-Quran Karim itu dan petunjuk yang diajar oleh Rasulullah s.a.w supaya hukum-hukumnya diamalkan.

Para ulama mengatakan, "Apa yang tidak sempurna dan perkara yang wajib melainkan dengannya, maka ia (perkara itu) menjadi wajib".

Bagi mendirikan sembahyang syaratnya mestilah berwuduk, maka berwuduk untuk sembah yang yang wajib hukumnya wajib. Bagi menutup aurat yang wajib mestilah mempunyai pakaian yang lengkap bagi menutup au rat. Maka, mencari pakaian yang lengkap bagi menutup aurat huk umnya adalah wajib.

Bagi melaksanakan selu ruh perintah-perintah al-Quran Karim memerlukan amalan poli tik bagi mendirikan negara yang mendaulatkan Syariat (hukum) Allah. Maka, berpolitik mendiri kan negara adalah wajib.

Inilah yang dilakukan oleh Nabi s.a.w. Apabila di sana terdapat di kalangan manusia yang tidak boleh menerima petunjuk al-Quran Karim. Ini kerana, al-Quran itu menghalang hawa nafsu mereka untuk memerintah secara zalim dan diktator.

Untuk mereka melakukan cara yang melampau dalam menyalahgunakan kuasa, menyalahgunakan nikmat harta negara yang diberi oleh Allah SWT. Meneguhkan kuasa menyebabkan seseorang itu boleh membuat apa sahaja.

Apabila al-Quran Karim mengha lang kelakuan yang haram dan buruk itu, menyebabkan kumpulan-kumpulan yang mahu melakukan amalan itu menentang usaha Nabi s.a.w untuk mendirikan negara Islam.

Maka, berlakulah pertembungan antara haq dan batil, di antara benar dan salah, di antara adil dan zalim. Inilah yang menimbulkan peristiwa Badar, yang menimbul kan pembukaan Makkah, yang menimbulkan peristiwa Ahzab.

Apa yang menarik, peristiwa-peristiwa ini melibatkan bangsa Arab, melibatkan orang-orang Yahudi Ahlil Kitab. Ini menunjukkan bahawa pertembungan yang melahirkan Furqan, yang membezakan haq dan batil, bukan di atas asas kebangsaan, bukan di atas asas kenegerian.

Tetapi di atas asas prinsip aqidah Islam yang benar, yang menegak kan iman, yang menolak kufur, yang menegakkan Islam, yang menolak jahiliyah, yang menegakkan adil yang menolak kezaliman.

Inilah semangat yang perlu dilahirkan dari Ramadan, semangat yang diperlukan lahir dari hari raya. Di sinilah hikmatnya, mengapa tiap-tiap hari raya kita bertakbir membesarkan Allah SWT dengan menyebut "Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar" dan Al lah sahaja Yang Maha Besar.

Dan bagi Allah sahaja kepujian dan kita menyebut, "Tidak ada Tuhan yang sebenar melainkan Al lah, Esa-Nya dan tidak ada sekutu bagi-Nya, yang menolong hamba-Nya, yang berjuang untuk menegakkan Islam, yang menghancurkan bala tentera Ahzab. Yang menentang usaha bagi menegakkan Islam itu".

Inilah semangat hari raya yang perlu disambut. Dalam masa yang sama, kita hendaklah mengukuhkan saf umat Islam itu sendiri. Khususnya, di kalangan mereka yang menegakkan Islam dengan mengeratkan hubungan persaudaraan di antara satu sama lain.

Dan mereka yang terlanjur melakukan kesilapan hendaklah sedar dan insaf serta kembali ke pangkal jalan.


Sebagaimana yang ditunjuk oleh generasi awal umat Islam yang membawa mereka kepada kemuliaan. Kemuliaan yang diberi oleh Islam sebagaimana yang dinyatakan oleh Khalifah Umar al-Khatab, "Kita adalah umat yang diberi kemuliaan oleh Al lah dengan Islam, sekiranya kita mencari kemuliaan yang lain dari Islam, nescaya kita akan menerima penghinaan daripada Allah".

Cukuplah, kehinaan yang menimpa umat Islam hari ini mereka diratah oleh kaum yang lain. Mereka sepatutnya menjadi contoh kepada umat yang lain, tiba-tiba mereka terpengaruh dengan umat yang lain.

Marilah, kita kembali dengan semangat Ramadan, dengan se mangat hari raya melahirkan umat yang dinyatakan oleh Allah, "Kamu adalah umat yang dijadikan oleh Allah untuk dikeluarkan kepada manusia, untuk menjadi contoh, untuk memimpin manusia, dengan ciri-ciri dan sifat-sifat kamu menyuruh kepada yang baik dan kamu mencegah kemungkaran dan kamu beriman kepada Allah".

Dan mudah-mudahan kita dapat melaksanakan kewajipan ini dengan penuh mendapat rahmat dan pertolongan dari Allah SWT sebagaimana yang dijanjikan,

"Allah berjanji kepada orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal yang soleh, bahawa Allah yang menjadikan mereka itu golongan yang berkuasa, dan memerintah negara di atas muka bumi ini sebagaimana dikurniakan kepada umat yang terdahulu dan Allah menjadikan keadaan yang berubah, agama yang direda ialah Islam ini berkuasa memer intah. Keadaan yang menakutkan bertukar menjadi keamanan. Mer eka itu mengabdikan diri kepada Aku yakni Allah, dan mereka tidak menyengutui Aku yakni Allah dengan sesuatu yang lain. Dan sesiapa yang kufur selepas itu mereka itulah orang-orang yang fasik."

Salam hormat,

DATO' SERI TUAN GURU ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS

Mari Mengaji

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails