{Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu ialah orang-orang yang beriman kepada Allah dan RasulNya dan mereka tidak ragu (dalam keimanan itu) dan mereka berjihad dengan harta benda mereka serta diri mereka pada jalan Allah. Merekalah orang-orang yang benar (dalam menghayati keimanan/aqidah)} (al-Hujurat : 15)

Tuesday, September 21, 2010

Ijtimak Eidulfitri bersama PIMPINAN dan semua perantau dan juga sahabt-sahabat


(Kemaskini 11.30PM 13 September. Video Didalam) KUALA TERENGGANU - Ijtimak IdulFitri Anak-anak Terengganu di Perantaun (PERANTAU) yang diadakan semalam, 2 Syawal bersamaan 12 September 2010, sarat dengan persoalan bagaimana persiapan dan persediaan PAS serta Pakatan Rakyat menghadapi Pilihanraya Umum ke -13 akan datang.

Lebih 1000 orang peserta yang hadir, mewakili pelbagai kelompok, bukan sahaja dikalangan Perantau domestik, malah mereka yang bermastautin di luar negara.

Sesi dailog yang mencungkil pelbagai keresahan dan kebimbangan, datang dari nurani mereka yang yang cintakan Islam dan PAS sebagai sebuah parti politik serta gerakan Islam.

Bukan hanya soal fikrah perjuangan, aqidah dan pegangan, perhimpunan Ijtimak IdulFiri yang diadakan di Markaz Tarbiah PAS Kuala Terengganu itu telah merungkai kerangka persiapan PAS sebagai 'Kerajaan Menunggu' di negeri Terengganu dan pelan laluan (road map) ke Putrajaya.

Aqidah dan Perjuangan

Menurut Timbalan Pesuruhjaya 1 PAS Terengganu. Dato' Ustaz Abu Bakar Chik, aqidah dan perjuangan dan jamaah, tidak boleh dipisahkan.

"Apa jua yang dibicarakan, umpamanya ada signboar yang mengelirukan, jadi kalau Umno buat, dia kata kalau nak berjuang Islam mauk Umno, adakah Umno itu memperjuangkan Islam?"soalnya ketika menjawab persoalan peserta Ijtimak, terdapat papantanda 'signboard' yang mengelirukan aqidah.

Menurutnya, PAS mendidik masyarakat supaya memahami bahawa aqidah dan perjuangan adalah dua perkara yang seiringan.

Beliau menjelaskan, aqidah itu adalah iman dan perjuangan itu adalah jalan hidup dan teras kepada ceramah-ceramah PAS adalah isu pokok tentang aqidah.

Oleh itu katanya, makna aqidah itu membawa kepada perlaksanaan Islam dan keadilan sosial

untuk selanjutnya sila click : Ijtimak IdulFitri PERANTAU : Sarat Persoalan PRU-13 http://www.buletinonline.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2430%3Aijtimak-idulfitri-perantau-sarat-persoalan-pru-13&catid=35%3Adalam-negeri&Itemid=85

Mari Mengaji

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails